Billy Talent

Billy Talent
Kanadská punk-rokova formace Billy Talent zavítá 10.6.2012 do Pražské Lucerny. Připravuje se také speciální autobusová doprava, aby jste si mohli užít koncert se všemi možnými benefity, které se k němu váží. Jejími členy jsou Benjamin Kowalewicz (zpěvák, frontman, textař), Ian D'Sa (kytarista, zpěvák), Jonathan Gallant (baskytarista, zpěvák) a Aaron Solowoniuk (bubeník). Jejich tvrdší a energický punkrock nikoho nenechá jen postávat.

Kapela Billy Talent, která pochází z Kanadského Streetsvillu v Ontariu, se začala formovat na střední škole  Our Lady of Mount Carmel Secondary School. Jejich počáteční tvorba a to pod jménem Pezz, byla na kanadské poměry nová a naprosto unikátní. Jejich první demo natáčeli ve sklepě u kytaristy Iana D´Sy a jeho název  Demoluca vznikl tak, že na ně soused Jason Deluca zavolal polici kvůli překročení hlukových limitů. Dalšího alba s názvem Watooosh!, se ujal producent Brad Nelson a deska se směsicí Rocku, Hip hopu a rapu byla vydána u Great Big Music.

 

V roce 1999 vznikl spor s jinou kapelou stejného názvu "Pezz". Benjamin Kowalewicz nakonec ustoupil a změnil název na Billy Talent a to podle hlavního hrdiny knihy Michaela Turnera – Hard Core Logo. Billy Talent pod novým jménem přešli ze svého "raw-rock-rapu" k tvrdšímu punkrocku a tím si získali mnoho nových fanoušků. S větším množstvím odehraných koncertů a zájmů lidí rostl i zájem medií a nahrávacích studií. V roce 2003 vydává kapela první LP se stejnojmenným názvem Billy Talent.

 

Za toto CD získávají v Kanadě 3x platinovou desku a fanouškovská základna roste po celém světě. Po vydání druhého a to dost přelomového alba Billy Talent II s hitovými písněmi jako Surrender, Fallen Leaves,"Red Flag", nebo Devil in a Midnight Mass, není pochyb, že Billy Talent dělají kvalitní hudbu. O jejich CD byl obrovký zájem fanoušků po celém světě, například v Kanadě se za jeden víkend prodalo 50 000 kusů. Po vydání desky se kapela vydala na dlouhé zámořské turné po Evropě a Austrálii.

 

V roce 2008 vyjeli na turné s kapelou My Chemical Romance a zavítali i do České Republiky. Po zjištění, že měli u nás dost velký úspěch přijeli o rok později znova na samostatný koncert, kde jim dělali předkapelu američtí provokatéři Anti-Flag. Na konci roku 2008 vydala skupina koncertní Live DVD s názvem 666, kde najdete záběry z Rock am Ring, nebo Brixton Academy v Londýně.

 

V roce 2009 vydala kapela 4 studiové album Billy Talent III s písněmi jako „Devil on My Shoulder“, nebo „Turn your Back“. Během koncertního turné zavítali znova do Prahy, kde byl jejich koncert obohacen o narozeniny bubeníka Aarona Solowoniuka. V roce 2012 plánují vydání nové desky, jméno zatím nebylo zveřejněno. Oficiální start nahrávání ve studiu byl 28.11.2011 a tak se něj můžeme už v blízké době těšit.