Bez Whisky a tabáku zničí Rise against Incheba arénu

Bez Whisky a tabáku zničí Rise against Incheba arénu
Pokud máte rádi energický a rychlý punk-rock, nebo charizmatický hardcore a v neposlední řadě akustické písně se srdcervoucími texty, nesmíte si nechat ujít Chicagskou kapelu Rise against už tento pátek 16.3.2012 v pražské Incheba aréně. Zahřívat podium jim bude anglická post-hardcorová kapela Architects.

Kapela Rise against se řadí na první příčky nejradikálnějších kapel současné americké scény. Oni sami se tomuto označení zuby nehty brání a považují se spíše za proroky, kteří nechtějí sledovat, jak se jejich zem řítí do záhuby. Viní současnou ekonomickou situací, nesmyslně vedené války na blízkém východě a špatně zaměřený patriotismus amerických občanů.

Na předposlední, páté studiové desce Appeal to reason (2008) se silně opřeli do bývalého amerického prezidenta George Bushe a celého politického systému. Právě probíhající turné se váže k nejnovějšímu albu s názvem Endgame (2011) kde s kritikou lehce polevili a texty se zaměřují především situaci v zemích 3. Světa, ekologii a snaží se přimět posluchače k většímu zájmu o bídou zubožené lidi v Africe, Asii a arabském světě. Kapela získala mnohé ocenění charitativních organizací a mimo jiné byla zvolena za „Best animal friendly“ hudební skupinu současnosti.

Jako první singl v roce 2011 unikla píseň „Help is on the way“, která popisuje řádění Hurikánu Kathrina v New Orleans. Celá kapela se aktivně zapojila do pomoci v postižených oblastech.

 

Dost myšlenek na to, abychom si levicově naladěnou kapelu zamilovali a řádně rozladila ty, kteří o budoucnosti světa rozhodují.

Další zajímavostí je že se celá kapela hlásí k životnímu stylu zvaný „Straight edge“, takže jsou striktními vegetariány, nepijí alkohol, nekouří a neholdují ani drogám jak je u podobných kapel zvykem. Považují se za anti-rockové hvězdy a obyčejné otce rodin, jejichž koníčkem je zdělovat tisícům posluchačů svůj názor na současnou socialní a materialní problematiku.

Jednou z nejdůležitějších ocenění kterou se může kapela pyšnit je označení za jednu z nejlepších live kapel současnosti. Jejich koncerty jsou doslova našlapány energií a obrovskou show, která dostane do varu i diváka, který patří ke statickým posluchačům. Melodické refrémy a specifický hlas zpěváka Tima McIlratha, který zaujme posluchače hardcoru i pomalejších akustických balad jsou pouze vrcholem ledovce živých vystoupení kapely.