Slayer osolí Brutal Assault 2014

Slayer osolí Brutal Assault 2014

Legenda metalové scény, modla všech okovených vlasáčů a jedna z nejúspěšnějších kapel tvrdého jádra napříč spektrem posluchačů. To a mnoho více jsou Slayer, kteří poctí svým headliningem letošní Brutal Assault!

Slayer je americká thrashmetalová hudební skupina působící od počátku 80. let. Byla založena Kerry Kingem, který posléze nalezl na post baskytaristy Toma Arayu (s kterým tvoří jednu z nejproduktivnějších autorských dvojic na metalové scéně) a na místo druhého kytaristy našel Jeffa Hannemana. Bubeníkem se stal Dave Lombardo. Kapela se během chvíle stala velmi populární v undergroundové scéně a spolu s kapelami jako Metallica, Anthrax a Megadeth založila thrashmetalovou scénu.

Největším úspěchem bylo vydání alba Reign in Blood, kterým ovšem dosáhli podle kritiků určitého zenitu. Dokonce dokázali, že negativní reklama je nejlepší reklama. Úvodní písní „Angel of Death“ (anděl smrti) rozpoutali spor o to, jestli nejsou nahodou „nazi“ kapelou, protože song pojednává o Dr. Josefu Mengelemu. A navíc Jeff má doma sbírku fašistických vyznamenání a medailí z druhé světové války. Ale přes všechny tyto překážky dosáhlo brzy album Reign in Blood 500 000 prodaných kopií a tak se stalo první zlatou deskou kapely Slayer.

Po roce 1986 kapelu na chvíli opustil Dave Lombardo. Na jeho místě bubnoval za něj Toni Scaglione z kapely Whiplash. V roce 1988 přišlo velké zklamání v podobě desky South of Heaven, fanoušky bylo odsouzeno pro pomalost a menší odklon od prvních alb. Album Seasons in the Abyss z roku 1990 se díky 1 000 000 prodaných kusů stalo platinovým. Následovalo megaturné Clash of Titans. Roku 1992 na místo bubeníka přišel Paul Bostaph.

Další obvinění z nacismu přišlo v souvislosti s vydáním alba Divine Intervention v roce 1994. Vyslovil ho Max Cavalera, který působil tehdy v kapele Sepultura. Slayer to oplatili tím, že ve francouzské televizi při jednom z rozhovorů prohlasili: „Sepultura je banda brazilských debilů“ (a bunch of lowlife cocksuckers from Brazil).[1][2] Po odchodu Maxe Cavalery ze Sepultury se vztah mezi kapelami spravil.

V roce 2001 se znovu za bubny skupiny posadil Lombardo. V tomtéž roce 11. září bylo vydáno album God Hates Us All. Bylo nominováno na cenu Grammy za nejlepší Live Performance songu Disciple a za nejlepší album. Nezískalo však ani jednu z cen. V dalších letech vyšla skupině 2 DVD - War at Warfield a Still Reigning. 8. srpna 2006 vyšlo nové album Christ Illusion. Za skladbu Eyes of the Insane z tohoto alba obdržela kapela cenu Grammy.