The Killers a jejich nový Battle Born

The Killers a jejich nový Battle Born
Fanoušci této americké skupiny si museli na nové CD počkat dlouhé 4 roky. Po pauze od roku 2010 a natočení sólové desky frontmana Brandona Flowerse, se zase vrhli do studia, aby nahráli odlišnou, novými nápady přetékající 15stopou desku s názvem Battle Born.

Křiváky, hazard, rychlé auta a divocí koně jsou součástí nových The Killers. Už v prvním klipu k singlu Runaways si můžeme vychutnat jemně kýčovitý look neonu Las Vegas, v kombinaci s hvězdnou oblohou. Od upnutých sáček a kravat se posunuli do špinavějších zákoutí Rock´N´rollové vizáže. Toho si můžeme všimnout už podle velice vydařeného přebalu desky Battleborn, která se dnešním dnem dostala do oběhu.

Deska je zvláštní směsici naléhavosti, výrazných syntezátorů a chytlavých, melancholických melodií, které asi nebudou na každého posluchače působit pozitivním dojmem. Není to album, které si každý může s úsměvem na tváři pozpěvovat ve sprše, ale hitovost písní „Miss atomic bomb“, nebo „A matter of time“ je nesporná. Brandon svým zpěvem dodává magickou atmosféru i někdy tuctovým, ale chytlavým kytarovým riffum. Každá z písní má své intro a jde vidět, že jsou propracované do poslení noty.


Je pravda, že jsou některé písně až příliš uhlazené např. „Hearth of girl“ a brouzdají možná až příliš hluboko v popových vodách než by se od od této americké čtveřice čekalo. Na albu trošku chybí "špinavá" skladba jako je „When you were young“ z druhého alba Sam´s Town. Nějaká jednoduchá, ale zábavná odrhovačka s klasickým zvukem The Killers, která by na moment odvedla myšlenky od silných a náročných textů. Je to, ale jedna z velice málo výtek, kterou ke čtvrtému studiovému albu mám.


Na závěr, je to přeně to co na současné, někdy až uměle usměvné americké hudební scéně chybělo. Atmosféra Battlebornu vás donutí přemýšlet a vidím ji jako zatím asi nejlepší podzimní desku roku 2012. Ideální k hrnku dobrého čaje (když máme tu prohibici) a podzimnímu propršenému večeru. The Killers zakouzlili opravdu ve velkém stylu a deska plná mystiky se po dnešním dnu objeví na českých pultech co nevidět. A my můžeme jenom doufat, že s show a novou tour zavítají i k nám do České republiky jako v roce 2007 na Rock For People.